top of page

HEB JIJ HET LICHT AL GEZIEN?

Voordat je begint met het aanschaffen van armaturen kijk je naar hoe en waar het daglicht binnenkomt. Maximaliseer het gebruik van natuurlijk licht door grote ramen, glazen deuren en lichtdoorlatende materialen. Dit kan helpen om een ruimte helder en uitnodigend te maken, en tegelijkertijd energie te besparen.


Onderaanzicht geclusterde lampen

Soorten verlichting

Gebruik een combinatie van basisverlichting, accentverlichting en sfeerverlichting om

verschillende aspecten van de ruimte te benadrukken en een gebalanceerde atmosfeer te creëren.


Basisverlichting is de primaire verlichting in een ruimte die bedoeld is om de hele ruimte gelijkmatig te verlichten. Het doel is voldoende helderheid te bieden voor dagelijkse activiteiten. Basisverlichting kan verschillende vormen aannemen, afhankelijk van de grootte en functie van de ruimte, maar het wordt vaak bereikt door het gebruik van plafondlampen, inbouwspots, hanglampen of wandlampen. Dit is de verlichting die je als eerste aan doet wanneer je een ruimte binnenkomt zodat je de ruimte overziet en je kan begeven naar een eventuele volgende ruimte.


Gebruik accentverlichting om kunstwerken, architecturale kenmerken, planten of andere interessante elementen in de ruimte te benadrukken en visuele focus te creëren.


Sfeerverlichting richt zich op het creëren van een warme, gezellige en uitnodigende omgeving.

Het gebruik van indirecte verlichtingstechnieken, zoals het verlichten van muren, plafonds of vloeren, kan helpen om een zachte gloed door de ruimte te verspreiden zonder direct in de ogen te schijnen. Dit draagt bij aan een rustige en kalmerende sfeer.


Installeer dimmers voor alle lampen, zodat de intensiteit van het licht kan worden aangepast aan verschillende activiteiten en stemmingen, zoals helder licht voor werk en gedimd licht voor ontspanning.


schaduw door verlichting

Schaduw

Zorg voor gelijkmatige verlichting in de hele ruimte om schaduwen te minimaliseren en een gevoel van ruimtelijkheid te behouden. Dit kan worden bereikt door het gebruik van spots, plafondlampen, wandlampen en vloerlampen om de hoogteverschillen in de ruimte op een evenwichtige manier te verlichten. Dit zorgt voor een gelijkmatige verspreiding van licht en voorkomt dat bepaalde gebieden overbelicht of onderbelicht worden.

Voorkom ongewenste schaduwen door de verlichting gelijkmatig te verspreiden en gebruik te maken van verschillende lichtbronnen vanuit meerdere hoeken.


slimme verlichting

Slimme verlichting

Met slimme verlichtingssystemen kun je je verlichting bedienen via een app op je telefoon of tablet. Dit betekent dat je de verlichting kunt in- en uitschakelen, de helderheid kunt aanpassen en zelfs de kleur kunt veranderen, zelfs als je niet thuis bent. Dit biedt veel gemak en comfort, vooral als je vaak van huis bent of als je meerdere lampen in huis hebt die je individueel wilt bedienen.


sfeer door verlichting

Actie

Een verkeerd lichtplan kan een prachtig samengesteld interieur volledig teniet doen. Licht is een essentieel onderdeel van de sfeer en functionaliteit van een ruimte. Te veel of te weinig licht, verkeerde kleurtemperaturen of onjuist geplaatste armaturen kunnen leiden tot een onbalans in een interieur. Kan je hier wel een professional voor gebruiken? Je weet me te vinden!

bottom of page