top of page

NOG GEEN SUMMERBODY? GA DAN NIET VOOR EEN RODE KEUKEN!

Een bepaalde kleur draagt bij aan de sfeer, maar het kan zelfs je gemoedstoestand beïnvloeden. Zo stimuleert een rode keuken je eetlust, geeft blauw je een veilig en zeker gevoel en geven groene tinten een kalmerende en rustgevende sfeer.



Kleuren

Dat je met een gekleurde keuken een statement maakt moge duidelijk zijn, maar zijn keukens in ‘gedurfde’ kleuren een goede keuze of zijn ze straks niet meer trendy? Het kopen van een nieuwe keuken is voor de meeste mensen een flinke aanschaf. Daarom begrijp ik maar al te goed dat je het liefst op ‘safe’ speelt met een tijdloze keukenkleur. Veruit de meeste keukens in Nederland zijn wit, daarna volgen de kleuren grijs en zwart.


Wanneer je graag een knalkleur of een aparte kleur voor je keuken wenst, maar deze stap niet durft te nemen, raad ik je aan om deze bepaalde kleur vooral te verwerken in accenten. Houd de basis rustig en tijdloos. Kies bijvoorbeeld voor felgekleurde tegels of schilder de achterwand in een felle kleur. Op deze manier raakt een keuken minder snel verveeld en blijft hij langer tijdloos en modern. Ook heb je keukenbehang. Dit behang is hitte- en waterbestendig. De kwaliteit zal dus niet aangetast worden tijdens het koken. Mocht je knoeien op het keukenbehang, dan kan je deze gerust schoonmaken.


Een ander idee om kleur te integreren is het gebruik van verschillende kleuren in keukenfronten. Je kan de kastenwand bijvoorbeeld in hetzelfde materiaal als de rest uit laten voeren, maar dan in een andere kleur. Of je doet alleen de bovenkastjes een andere kleur, of juist in een houtlook en de rest van de keuken in een (gekleurd) kunststof.


Mocht je een zwarte keuken geweldig vinden, overweeg dan eens een donkere tint dat net niet zwart is, zoals aubergine, wijnrood, donkergroen of marineblauw. Deze geven een luxe uitstraling en zijn net even iets gewaagder dan zwart.



Vorm

Een trend die je al langer in het interieur ziet zijn de organische vormen in meubels, vloerkleden en patronen in behang. Deze vloeiende, natuurlijke lijnen kunnen ook prachtig in de keuken worden toegepast. Denk aan afgeronde werkbladen, gebogen bovenkastjes, ronde verlichting, golvend gevormde tegels of een gebogen kraan.



Materiaal

Gun metal is een trend die je dit jaar ziet dat een donkergrijze tint heeft, maar aanleunt bij zwart. Vaak heeft het een matte afwerking. Gun metal is een ijzersterk materiaal dat goed bestand is tegen stoom en water. Hierdoor wordt corrosie voorkomen en blijft het metaal veel langer mooi dan andere kleuren. Je ziet er ook amper vingerafdrukken, zeepresten of kalkresten op.


Interieurtrends komen en gaan, maar verdwijnen nooit helemaal van het toneel. Dat blijkt maar weer: zilver en chroom, dat je veel zag in de jaren zeventig, is terug van weggeweest.


Je kan je keuken een luxe upgrade geven met een natuurstenen, dan wel marmerlook, achterwand. De levendige aders van het marmer zullen verfijning en een tijdloze schoonheid toevoegen aan je keuken. Wil je het groter aanpakken? Neem dan gelijk het werkblad mee in het elegante dessin van de keuken spatwand.



Ruimte

Mocht je een open keuken hebben, kies dan een stijl die past bij de rest van het interieur. Of het nu modern, klassiek, landelijk of industrieel is, zorg ervoor dat kleuren, materialen en afwerkingen op elkaar afgestemd zijn.


Een open keuken wordt ook vaak gebruikt als sociale ruimte. Een kookeiland kan extra opslag bieden, maar is ook handig als bar of ontbijtplek als je er zitplaatsen aan toevoegt. Zet de stoelen of krukken bij voorkeur aan de raamkant, zodat je profiteert van het daglicht en een prettig uitzicht hebt op de tuin. Hierdoor verbind je de binnenruimte met de buitenwereld, wat snel een favoriete plek kan worden voor bijvoorbeeld je eerste kopje koffie in de ochtendzon.


Het is belangrijk dat een keukeneiland de doorstroom niet belemmert. Niet elke woning vraagt om een eiland en niet elk eiland past in jouw ruimte. Zorg ervoor dat de looproute, bijvoorbeeld van de tuin naar de woonkamer of van de bijkeuken naar de eethoek, niet geblokkeerd wordt door de keuken. Houd ook tussen de kastjes genoeg ruimte. Zorg voor minimaal 120 cm ruimte tussen de werkbladen voor een comfortabele doorloop en zo kunnen beide kastjes geopend worden zonder tegen elkaar aan te botsen.


Bij het inrichten van de keuken is het ook belangrijk om naar ergonomische principes te kijken, zoals de hoogte van werkbladen en de positie van apparatuur. Apparaten zoals ovens en magnetrons kunnen beter op ooghoogte geplaatst worden voor gemak en veiligheid. Heb je er wel eens over nagedacht om de vaatwasser ook op ooghoogte te plaatsen? Dit kan het in- en uitladen een stuk makkelijker maken.


Laat je keuken letterlijk naar nieuwe hoogten stijgen met keukenkasten die zich uitstrekken tot aan het plafond. Doordat de kasten doorgetrokken worden tot aan het plafond, krijgt je keuken een strakke en rustige uitstraling én maximaliseer je de opbergruimte in de keuken.



Must have

Door een nis in de keuken te accentueren met kleur of ledverlichting, maak je het totaalplaatje van je woonkeuken helemaal compleet. Deze keukennis is ideaal voor het creëren van een sfeervolle koffiecorner. Plaats hier je koffiezetapparaat en maak je koffiehoekje af met bijpassende kopjes voor een stijlvolle en functionele koffiehoek!



Mogelijkheden

Zoals je hebt gelezen zijn er legio opties en mogelijkheden voor het indelen en ontwerpen van een keuken. Super als je nu op nieuwe ideeën bent gekomen! Het kan ook zijn dat ik je nu alleen maar keuzestress heb gegeven (sorry!). Als je er niet uit komt, kan je me altijd een berichtje sturen en dan kijken we er samen naar!

bottom of page